Lyhyt johdatus fasismiin

9.3.2021

Edellisessä blogi-viestissä kutsuin entistä presidenttiä Trumpia fasistiseksi kiihottajaksi. Joku voi jopa ymmärtää tuon fasismiväitteen kehuksi, useimmat kuitenkin luultavasti ja toivottavasti pitävät lausuntoa hyvinkin tuomitsevana. Fasismi ei useimmissa ihmisissä herätä mitään positiivisia ajatuksia, päinvastoin. Mutta, mistä yleensä puhutaan kun käytetään termiä fasisti - tai mitä fasismilla tarkoitetaan?

Politiikan tutkimuksen terminä fasismi on sieltä sotkuisimmasta päästä. Yleensä se liitetään kuitenkin historiallisesti 1920 - 1940 luvun Mussolinin Italian ja etenkin Hitlerin natsi-Saksan johtajavaltaisiin - siis autoritaarisiin poliittisiin järjestelmiin. Autoritarismi taas tarkoittaa itsevaltaista hallintotapaa, sen vastakohtana on demokraattinen hallintomuoto. Myös useita muita kansallismielisiä totalitaarisia maita ja liikkeitä on kutsuttu fasistisiksi. Näistä esimerkkinä vaikkapa Unkari toisen maailmansodan vuosina (Nuoliristi-puolue) tai Isänmaallinen kansanliike (IKL) ja Lapuan liike meillä Suomessa.

drawing-against-fascism.png

Johtajavaltaisuuden rinnalla fasismissa kulkee ajatuksena totalitarismi, jossa valtion valta ulottuu yhteiskunnan kaikille aloille. Näin ajatussuunta on myös antiliberaalista ja kansanvallan, demokratian vastaista. Fasistiset ja populistiset liikkeet yhdistää hyvin usein demokraattisesti hyväksyttyjen lakien kuten perustuslain halveksinta ja säännönmukainen lakien rikkominen omien tarkoitusperien edesauttamiseksi. Kansa tulkitaan sekä fasismissa että populismissa myyttiseksi ja metafyysiseksi käsitteeksi, jonka pyrkimyksiä ymmärtää ja puolustaa usein ylivertaisesti karismaattinen johtaja ja hänen lähipiirinsä. Tämän poliittisen “viisauden” ja “kyvykkyyden” nähdään oikeuttavan jopa jumalallisella voimalla demokraattisen järjestelmän sääntöjen kuten perustuslain rikkomiseen.

Kun miettii, miten nykyisen Kiinan kommunistinen järjestelmä eroaa fasismista, tulee mieleen että eipä tuossa juuri eroa taida olla, sisar ja veli… Molemmat poliittiset suunnat ovat filosofi Karl Popperin käsittein avoimen yhteiskunnan (demokratia) ja kansalaisvapauksien vihollisia.

Mitä tulee Trumpista käyttämääni termiin kiihottaja, viittaan hänen lukuisiin rasistisiin puheisiinsa ja esityksiinsä. Suomen lainsäädäntö on ihan hyvä mittari tässä kohden.

Rikoslain 10 §: "Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”