Venäjän talouden yleiskuva 2023
/30.3.2023
Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF:n) Venäjä-toimiston taloustieteilijöillä on "käytännössä nollanäkymä" siitä, mitä Venäjän taloudessa todellisuudessa tapahtuu. On perustellusti arveltu, että Venäjän talouden romahdus on alkanut. Tähän on syynä sota Ukrainassa ja sitä seuranneet Lännen sanktiot.
Putin kieltäytyy tällä hetkellä julkistamasta tärkeimpiä talousindikaattoreita, kuten ulkomaankauppatietoja, öljyn ja kaasun kuukausittaisia tuotantotietoja, pääomien sisään- ja ulosvirtauksia, suurten yritysten tilinpäätöstietoja, keskuspankin rahapohjatietoja, ulkomaisia suoria investointeja koskevia tietoja, kotimaista arvonlisäystä toimialoittain sekä lainanantoa ja lainanottoa koskevia tietoja.
Se mikä on melko varmaa, on Venäjän talouden menneisyys. Mitä Venäjä valmistaa, mitä palveluja se tuottaa, mitä Venäjä tuo. Minkälainen on Venäjän talouden yleiskuva?
Venäjän bruttokansantuote (BKT) oli noin 1,7 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuonna 2020, mikä vastaa noin 10 prosenttia Euroopan BKT:stä.
On kuitenkin huomattava, että Venäjän talous on hyvin riippuvainen öljy- ja kaasuteollisuudesta, joka muodostaa merkittävän osan maan taloudesta. Siksi Venäjän talouden kehitys ja kasvumahdollisuudet ovat herkkiä öljyn ja kaasun maailmanmarkkinahintojen vaihteluille. Tämä erottaa sen Euroopan johtavista talouksista, jotka ovat monipuolisempia ja vähemmän riippuvaisia yksittäisistä toimialoista.
Venäjän bruttokansantuote (BKT) koostuu pääasiassa kolmesta sektorista: maataloudesta, teollisuudesta ja palveluista. Maatalouden osuus BKT:stä on noin 5,6 prosenttia, teollisuuden osuus on 26,6 prosenttia ja palvelujen osuus 67,8 prosenttia.
Venäjän talous on vähitellen muuttunut suunnitelmataloudesta sekamarkkinataloudeksi. Sillä on valtavat luonnonvarat, erityisesti öljy ja maakaasu. Nimellisellä bruttokansantuotteella mitattuna se on maailman yhdeksänneksi suurin talous ja ostovoimapariteettina mitattuna kuudenneksi suurin. Venäjä hyväksyttiin WTO:n jäseneksi vuonna 2011.
Venäjän talouden ydin on “hiilitaloutta” - taloudellisen toiminnan muoto, josta ihmiskunta tällä hetkellä ponnistelee kiivaasti pois ilmastokriisin vuoksi.
Venäjän laaja maantieteellinen sijainti on tärkeä tekijä sen taloudellisessa toiminnassa, sillä Venäjällä on suuri osa maailman luonnonvaroista. Venäjää on laajalti kuvattu energian suurvallaksi, sillä sillä sillä on maailman suurimmat maakaasuvarannot, toiseksi suurimmat hiilivarannot, kahdeksanneksi suurimmat öljyvarat ja Euroopan suurimmat öljyliuskevarat. Se on maailman johtava maakaasun viejä, toiseksi suurin maakaasun tuottaja ja toiseksi suurin öljyn viejä ja tuottaja. Venäjän valuuttavarannot ovat maailman neljänneksi suurimmat. Sen työvoima on noin 70 miljoonaa, mikä on maailman kuudenneksi suurin. Venäjä on maailman toiseksi suurin aseiden viejä. Venäjällä on myös maailman viidenneksi eniten miljardöörejä.
Öljy- ja kaasusektorin osuus Venäjän liittovaltion talousarvion tuloista oli noin 40 prosenttia ja viennistä jopa 60 prosenttia vuonna 2019. Luonnonvara- ja ympäristöministeriö arvioi vuonna 2019 luonnonvarojen arvoksi 60 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Venäjällä on suurten talouksien alhaisimpia ulkoisia velkoja, vaikka kotitalouksien tulojen ja varallisuuden epätasa-arvo on edelleen verrattain suuri.
Venäjän vuonna 2022 tapahtuneen Ukrainan valtauksen jälkeen maa on joutunut kohtaamaan useita pakotteita ja boikotteja länsimaiden ja sen liittolaisten taholta, mitä on kuvattu "täysimittaiseksi talous- ja rahoitussodaksi", jolla Venäjän talous pyritään eristämään länsimaisesta rahoitusjärjestelmästä. Talouspakotteista huolimatta Venäjän talous on joidenkin mielipiteiden mukaan edelleen melko kestävä.